Нашият сайт ползва бисквитки! Молим ви да се запознаете с нашата Политиката за личните данни
Общи условия | Лични данни | Бисквитки

Къде може да се изгради соларна система?

Според Закона за Енергия от Възобновяеми Енергийни източници чл.24 ал.1 гласи, че соларни системи с обща инсталирана мощност до 30kW включително, се разрешава да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към електроразпределителната мрежа сгради и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии, а чл. 24 ал. 2 гласи, че соларни системи с обща инсталирана мощност до 200 kW включително, се разрешава да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на сгради за производствени и складови дейности, присъединени към електропреносната или електроразпределителната мрежа.

 

 

Тези изисквания се прилагат от месните ЕРП и важните акценти са:

1. Земята да не е със статут земеделска. Юристите на фирмата могат да съдействат за промяна на статута. Изисква се земята да се води урбанизирана територия.

2. На земята да има изградена някаква масивна постройка, която да е отразена в скицата на имота. Соларните панели могат да се монтират както на покрива на сградата, така и/ или на земята до нея.

3. Да има открита партида в местното ЕРП на имота с мощност, не по-малка от исканата мощност за присъединяване. Фирмата ни съдейства за промяна на партидата с по-голяма мощност, ако това е необходимо.

  

 

Въпреки изпълнението на всички тези формални условия, местното ЕРП може да откаже присъединяване или да даде указания за допълнително изграждане на електропреносна мрежа до най-близкия трафопост. Това рядко се случва и се прилага основно към имоти, крайно отдалечени от основната електропреносна мрежа на селището. В градски условия този проблем не съществува.

Ние изграждаме соларни системи във всички области на страна Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, София област, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол.

Запитване за оферта
* Задължителни полета